Queen: de 11 beste nummers van deze topband

Queen is natuurlijk een wereldberoemde band, maar wat zijn nu eigenlijk de elf kroonjuwelen van deze band? Muziekliefhebbers en fans maakten de volgende opstelling. Dit is het beste elftal van Queen.

By Carl Lender, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5927836

De lijst is samengesteld door gebruikers van MusicMeter.nl, een muzieksite voor muziekliefhebbers. Daarnaast voegden we de best gewaardeerde nummers uit de NPO Radio 2’s Top 2000 van 2016 toe. Op die manier ontstaat er een fraai elftal met welbekende nummers, maar ook met onbekende parels.

Net op de reservebank zit het schitterende nummer ‘These Are The Days Of Our Lives’. De videoclip maakte destijds indruk, waarin zanger Freddie Mercury enkele maanden voor zijn dood op 24 november 1991 te zien is. Het nummer wordt gezien als een ‘vaarwel’ van Mercury aan zijn fans. Thematisch leunt het nummer op ‘Love Of My Life’, die hoger in deze lijst staat.

11. Queen – Killer Queen

Uiteraard hoort Killer Queen in het elftal van Queen thuis. “Wat is Killer Queen toch nog altijd een geweldig nummer”, twittert muziekkenner Leo Blokhuis. “Word er altijd blij van als ik het hoor.” De radio gaat in veel huiskamers even harder wanneer dit nummer voorbijkomt. Het is glamrock van de bovenste plank. Niet alleen muzikaal, maar vooral ook tekstueel. “‘Let them eat cake,’ she says. Just like Marie Antoinette.” Geniaal en enorm komisch.

10. Queen – I Want To Break Free

I Want To Break Free is een van de bekendste nummers van Queen. De clip ken je vast wel. Hierin is Freddie Mercury te zien als huisvrouw, die graag wil ‘uitbreken’. I Want To Break Free laat zien hoe veelzijdig Queen is. Van heavy metal naar glamrock en nu naar poprock.

9. Queen – The Show Must Go On

The Show Must Go On is het laatste nummer van het album Innuendo, het laatst uitgebrachte album van Queen tijdens het leven van zanger Freddie Mercury. Ook hier spreekt Mercury de luisteraar weer aan. “The show must go on.” Na zijn dood moet de show doorgaan. En deze wens van Mercury kwam uit, want Queen is vandaag de dag nog steeds een van de populairste bands aller tijden.

8. Queen – Who Wants To Live Forever

Weer een kippenvelmoment. Wie wil er voor altijd leven? Who Wants To Live Forever is een schitterend liefdeslied, maar ook een populair begrafenislied. Daarnaast wordt het nummer geroemd om de mooie outro en de hartverscheurende stem van Mercury. Who Wants To Live Forever staat iedere jaar in de bovenste regionen van NPO’s Top 2000.

7. Queen – The March Of The Black Queen

“Nog voor ze de eerste hit gescoord hadden en ruim een jaar voor ene monsterhit, genaamd ‘Bohemian Rhapsody’ maakte een bandje Queen hun tweede album, simpelweg ‘Queen II’ genoemd,” vertelt gebruiker Bonk van MusicMeter.nl. “Volgens menig Queen-fan het beste album wat ze ooit zouden maken. En op dit album staat het magistrale ‘March of the Black Queen’. In dit nummer laat de band voor het eerst horen waar ze allemaal toe in staat zijn. Van verstild en klassiek naar hardere stukken. Koortjes, het typische gitaargeluid, de geweldige hantering van de bas en drums, de overgangen van de ene stijl naar de andere, het geweldige stemgebruik en –geluid van Freddie Mercury. Het komt allemaal voorbij. Het is geen liedje in de klassieke zin, maar bijna meer een mini-rockopera in de goede zin van het woord. Zelden werd er meer klasse in één nummer gestopt.”

6. Queen – Love Of My Life

Queen-fan Arrie: “Love Of My Life is een wat onbekender Queen-nummertje, van hun bekendste album (Night of the Opera). Het is een pianonummertje, voor hun doen heel ingetogen. Het ademt desondanks Queen uit in alle facetten, het pianospel bijvoorbeeld (doet heel erg aan het pianospel in Bohemian Rhapsody denken, net als die achtergrondzang). En natuurlijk de zang van Freddie Mercury, die door het ingetogen karakter heel mooi uitkomt. De nadruk ligt helemaal op het pianospel en de zang, wat het nummer bijzonder geslaagd maakt. Een sterk nummer, en niet iets wat ik van Queen had verwacht.”

5. Queen – Don’t Stop Me Now

“Nee, bij ons geen BoRap, geen Innuendo en al helemaal geen Who Wants To Live Forever,” onthult Musicmeter-gebruiker Chevy93. “Maar Don’t Stop Me Now. Een puike kroeg-/karaokeklassieker en voor mij dé reden dat ik Queen zo goed vind. Tekstueel nog het sterkst, maar ook de solo van Brian May doet iedereen zijn luchtgitaar weer tevoorschijn halen.”

4. Queen & David Bowie – Under Pressure

Dazzler: “Ice Ice Baby… Het basloopje van Under Pressure kende in 1990 een tweede leven in de wereldhit van de blanke rapper Vanilla Ice. Ik vermoed dat David Bowie anno 1981 zijn handtekening onder zijn overstap van RCA naar EMI kwam plaatsen, toen hij op Freddie Mercury tegen de behaarde borst liep. Of de twee megasterren zin hadden in een samenwerking? De heren van Queen zaten al een tijdje mee te luisteren naar de grooves van Chic en de eerste hiphoppers. Een aanstekelijk basis voor een niet-album single met een maatschappijkritische ondertoon. Een single die pas in tweede instantie aan het gelijktijdig verschenen Greatest Hits album van Queen zou worden toegevoegd.”

3. Queen – Somebody To Love

“Voor dit nummer heb ik altijd een zwak gehad,” vertelt Sunderland. “Als Queenfan heb ik altijd een haat-liefde verhouding gehad met Bohemian Rhapsody; prachtig nummer, maar het neemt enorm de aandacht weg van alle andere prachtige nummers die Queen heeft gemaakt, zoals Somebody to Love. Juist dit nummer vind ik speciaal omdat dit nummer de eerste single was van de opvolger van het succesvolle A Night at the Opera, A Day at the Races. Dit nummer kenmerkt zich door het mooie pianospel en de gospelachtige zang met een thema wat een ieder wel ooit heeft bezig gehouden. Heerlijk om aan het einde foutloos mee te zingen met het koortje totdat Freddie invalt met de grande finale.”

2. Queen – Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody staat standaard bovenaan de Top 2000, maar niet in deze lijst. Er is namelijk een nog beter Queen-nummer, als we de muziekliefhebbers van MusicMeter mogen geloven. Toch is Bohemian Rhapsody een absolute klassieker. LucM: “Bohemian Rhapsody maakte destijds veel indruk op mij en nu nog steeds. Het niet zomaar een song maar een kunstwerk en volstrekt uniek, verschillende melodieën die naadloos in elkaar vloeien, om maar te zwijgen van de harmonieuze meerstemmige zang.”

Maar wat is dan dat beste Queen-nummer ooit?

1. Queen – Innuendo

Innuendo dus! “Vaak genoemd als tweede Bohemian Rhapsody,” zegt Chevy93. “Eigenlijk wist ik het bestaan van dit nummer niet, totdat ik hem op Radio Veronica hoorde. Geïnspireerd door het bombastische Kashmir van Led Zeppelin en daar vind ik het ook meer op lijken. Kitsch verheven tot kunst, weinigen kunnen het, maar Queen was hier meester in. En Steve Howe doet even een baas-boven-baasje met May. Zijn laatste krachtopwelling, wat het nummer toch ook wel een extra emotionele lading geeft.”

Lastig kiezen als een band zoveel moois heeft uitgebracht. Uiteraard kun je ze allemaal nog even terugluisteren in onze Spotify-afspeellijst. Ook de liedjes die de lijst net niet haalde, zoals We Will Rock You, Radio Ga Ga en Another One Bites. Veel luisterplezier!