The Smiths: de 18 beste liedjes volgens muziekkenners

Wat zijn de 18 beste The Smith-liedjes ooit? Volgens muziekliefhebbers van MusicMeter.nl zijn het deze 18.

18. The Smiths – Asleep

“Asleep van The Smiths staat enkel op de verzamelalbums, op de reguliere albums staat het niet,” vertelt Snoeperd. “Het nummer doet zijn titel eer aan. Het is echt zo’n slaapliedje om bij weg te dromen. Een mooie repetitief pianodeuntje, en dan de intrigerende stem van Morrissey die daar dromerig over heen zingt. Het zal nooit een favoriet worden van mijn geliefde Smiths, maar een mooi nummer, dat is en blijft het.”

17. The Smiths – Still Ill

ArthurDZ: “Dit nummer is gezegend met één van Johnny Marr’s beste gitaarriffs en één van Morrissey’s mooiste teksten. En dat wil in beide gevallen wat zeggen! Alles wat The Smiths zo fantastisch maakt, zit in dit nummer. Het zit in bijna al hun nummers, eigenlijk. Wat een band…”

16. The Smiths – Ask

“Ask en Panic zijn twee nummers die The Queen Is Dead niet haalden of er gewoon expres niet op werden gezet,” beweert Snoeperd. “Het zijn twee geniale nummers, waarbij ik Ask nog mooier vind dan Panic. Het is een heel lichtvoetig nummer. Dat vind ik ook het leuke er aan. Die riffjes van Marr zijn meesterlijk, net als de zang van Morrissey, die ik zonder uitzondering mooi vind. Een van de bijzonderste stemmen in de muziekwereld.”

15. The Smiths – Reel Around The Fountain

“Gelukkig krijgen we nu één van mijn favoriete nummers van The Smiths,” aldus Arrie. “Geweldige band. Door de stem van Morrissey krijgt de muziek altijd al een melancholisch sfeertje, hij kleurt de nummers zo in met zijn stem. Dit nummer lijkt op het eerste gehoor niet zo bijzonder, maar luister bijvoorbeeld eens naar die piano. En dan het fijne gitaarspel van Marr. De Smiths hebben zo’n fijne sound, en de arrangementen lijken perfect bij het liedje te pakken, dat heel rustig is, maar toch nergens zeurderig wordt. Heerlijk dromerig liedje!”

14. The Smiths – Last Night I Dreamt That Somebody Loved Me

aERodynamIC: “Te vinden op Strangeways, Here We Come. Mijn favoriete album van The Smiths. Het bleek de laatste single van dit gezelschap te worden voordat ze uit elkaar gingen. Morrissey stort een hoop ellende op ons af maar doet dat op elegante, stijlvolle wijze. Een nummer waar hij oprecht overkomt, iets wat ik soms wat dubieus vind bij de man die er om bekend staat niet vies te zijn van wat snerend werk richting wie dan ook.”

13. The Smiths – You Just Haven’t Earned It Yet, Baby

“Dit nummer was als single bedoeld, maar een release is er nooit van gekomen,” vertelt ArthurDZ. “Jammer, want deze hier had misschien wel hun grootste hit kunnen worden. En dat is wel heel ironisch, want volgens mij gaat dit nummer, naast het gebruikelijke Smiths-thema ‘afgewezen jongere klaagt’, ook een beetje over hun onvermogen om een écht grote hit te scoren.”

12. The Smiths – Stop Me If You Think You’ve Heard This One Before

“Op zich bevat elk Smiths-nummer dezelfde basisingrediënten: een mooie tekst, een mooie melodie, een strakke ritmesectie en eeuwige frisheid,” zegt ArthurDZ. “Dit nummer is daar één van de vele bewijzen van.”

11. The Smiths – A Rush And A Push And The Land Is Ours

“Een van mijn leukste Smiths-nummers,” vertelt Smiths-fan Snoeperd. “Iedere band moet naar mijn mening een nummer hebben die je altijd even kan opzetten (behalve bij post-rock ofzo, dat gaat een beetje moeilijk). Ik bedoel zo’n lekker feel good-nummertje, zoals deze dus. Waar The Smiths meestal zwaar op de maag ligt is dit een en al vrolijkheid. De intro is fantastisch, als je met dit zinnetje begint: There’s too much caffeine In your bloodstream, kan de rest van het nummer al niet meer stuk. Want het nummer heeft een fijne melodie en een erg plezierig refrein.”

10. The Smiths – The Headmaster Ritual

“De opener van Meat is Murder hakt er al gelijk lekker in,” vindt aERodynamIC. “Een nummer over kindermishandeling, ga er maar aan staan. Morrissey doet het. Hard en meedogenloos, terwijl het muzikaal in eerste instantie een luchtig nummer lijkt met het gelalala en de heldere, dwarrelende gitaarpartijen van Johnny Marr. Die ogenschijnlijke tegenstelling is voor mij altijd de grote kracht van The Smiths geweest.”

9. The Smiths – Girlfriend In A Coma

“De muziek van The Smiths is ideale radiomuziek en het is dan ook verbazend dat ze nooit zo bekend zijn geworden in de mainstream,” zegt Snoeperd. “Dit nummer klinkt wat weemoedig. Maar heeft net als het vorige nummer een pakkendheid van jewelste. Het refrein bestaat uit enkel de titel en daar zingt Morissey heel lieflijk. Hij doet in het verdere nummer nog meerdere trucjes met zijn stem. Zangtechnisch is het geweldig. De instrumentatie is prachtig, het is spannend op de momenten dat het spannend moet zijn en de andere momenten is het lekker dromerig.”

8. The Smiths – The Boy With The Thorn In His Side

ArthurDZ: “Het zoveelste pareltje van hun magnum opus The Queen Is Dead. Zoals zo vaak vrolijk aan de buitenkant, maar intriest aan de binnenkant.”

7. The Smiths – I Know It’s Over

“Dit is mijn favoriete Smiths-nummer,” onthult Snoeperd. “Het nummer begint al meteen met de zeer repetitieve drums. Die drums werken hypnotiserend. Heel droog veer ik mee op de drums. De zang van Morrissey vind ik een van de meeste emotievolle stemmen die er is. En in dit nummer weet hij dat perfect te gebruiken. Het lijkt wel alsof hij alle emotie die hij heeft in dit nummer gooit. De ene op de andere ongelooflijk prachtige passage volgen elkaar op. Dat stukje met die vragen is een van de mooiste stukjes muziek die ik ken. Verder roem ik de prachtige opbouw van dit nummer. Dit is één grote brok emotie.”

6. The Smiths – The Queen Is Dead

“Wat een ongelooflijke drive is te horen in het titelnummer en opener van het legendarische album van The Smiths,” vindt CoJackso. “In The Queen is Dead is een geluid dat zeldzaam is bij The Smiths. De drive die klinkt vanuit de slagpartijen van Mike Joyce vormen hierbij een gouden combinatie met Morrissey, die als een wervelwind zijn pakkende maatschappijkritische teksten deelt met de luisteraar.”

5. The Smiths – Panic

Dazzler: “Hang the deejay, because the music that they constantly play says nothing to me about my life… Als The Smiths in twee dingen uitblonken dan was het de ongeëvenaarde frisheid van het gitaarspel (dank aan Johnny Marr) enerzijds en de allesbehalve nietszeggende teksten (dank aan Morrissey) anderzijds.”

4. The Smiths – This Charming Man

“Dit is één van mijn lievelingsnummers van The Smiths,” aldus Snoeperd. “Je kan er de kreet ‘kort maar krachtig’ op loslaten. Maar ik wil het het liefst hebben over dé kreet. En echte Smiths-liefhebbers weten waar ik het over heb. Want hoe goed het oeuvre van The Smiths ook is, de kreet van Morrissey in dit nummer is wel een van de hoogtepunten van The Smiths.”

3. The Smiths – Bigmouth Strikes Again

“Mijn favoriet blijft, hoe origineel, The Queen is Dead,” zegt niels94. “Voor zover favorieten aanwijzen mogelijk is bij dat album zit deze – Bigmouth Strikes Again – daar toch wel bij. De manier waarop The Smiths enige melancholiek weten te combineren met pakkende popliedjes is vrijwel onovertroffen. Morrissey’s kwelende stem maakt hun sound toch wel, al mag het sterke gitaarspel absoluut niet onderschat worden. Grappig is hoe ik in de gitaarsolo die op gegeven moment te horen is de poprock à la Coldplay van nu al een beetje herken.”

2. The Smiths – There Is A Light That Never Goes Out

“Na I Know It’s Over is het licht dat nooit uit gaat mijn favoriete nummer van The Smiths,” vertelt Snoeperd. “Het nummer heeft geen intro, maar gaat meteen van start. Je hoort meteen de aangenaam zacht klinkende productie. En Morrissey gaat van start met zijn emotionele zang om dat het hele nummer vol te houden. Dit is wat heet: vocale perfectie. Ongelooflijk, het niveau dat hij hier haalt, maar ook in andere Smiths-nummers. Die eerste zin alleen al, die knalt er meteen in: “Take me out tonight”. Na twee prachtcoupletten volgt dat hemelse refreintje.
Morrissey heeft een vrij aparte manier van het beschrijven van zijn liefde voor een vrouw. Hij zou een gruwelijk verkeersongeluk niet erg vinden als hij dood ging aan de zijde van die vrouw. In ieder geval, als Morrissey dit voor zijn vrouw zou zingen denk ik dat zijn vrouw dit wel weet te waarderen. Ongelooflijk, hoe magistraal dit is gezongen. Het is verslavend, het is triest, het is gewoon ontzettend mooi!
Gelukkig volgt het refrein niet veel later nog een keer. En weer is hij net zo hemels. Vervolgens fade het nummer uit met steeds de herhaling van de titel.”

1. The Smiths – How Soon Is Now

“Geweldig nummer van begin tot eind,” vindt ArthurDZ. “Heerlijk snijdende gitaarsound, lekkere in your face-zang van Morrissey gepaard met een zoveelste prachtig-bitterzoete tekst van de Meester Der Zelfspot-en Haat. De compacte singleversie is al geniaal genoeg, maar toch gaat mijn voorkeur uit naar de volledige zevenminutenversie, inclusief lekker doordenderende outro (mét belletjes)!”

Luister de volledige top 18 op Spotify:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *